Juuri nyt

  • 29 jäsentä on-line
  • 52 283 kysymystä
  • 298 jäsentä
  • 2 214 aihetta


Info / Yhteys

visakisa on luotu 2006. Tavoitteena huvin ja yleissivistyksen tuottaminen.

Lähetä meille viestia: visakisa@ctkonsult.se NB! Please use english (or swedish) if you want to contact us.

Säännöt visakisa.com:in kilpailuissa

Voidaksesi pelata visakisa.com:in tietovisailuja on rekisteröidyttävä jäseneksi sivustolle. Rekisteröityminen ja pelaaminen on maksutonta. Peleissämme ei yleensä jaeta palkintoja. Sen sijaan eri peleissä lasketaan taulukoita, joissa pelaajat voivat halutessaan verrata omaa suoritustaan muihin. Tarkoitus on, että pelaajat yleissivistyvät samalla kun heillä on hauskaa pelatessa.

Jäsenet saavat itse tehdä kysymyssarjoja, sekä kommentoida ja arvostella olemassa olevia kysymyssarjoja. Kommentointi ja arvostelu tapahtuvat Pikaluvussa. Virheraportin voi jättää klikkaamalla vastauksen yhteydessä olevaa linkkiä. Virheraporttisivu aukeaa uudessa ikkunassa (ellei pelaaja itse ole selaimen säädöissä tätä ole erikseen estänyt), joten raportin voi kirjoittaa rauhassa ottelun jälkeen, kunhan avaa ikkunan ottelun aikana.

Ottelu

Kuukausikisa

TietoLiiga

Perjantaikisa, Ryhmäkisa ja Lastenkisa

KukkulanKunkku

Haaste

Cupit

Pikaluku

Hall of Fame-pisteet
Ottelu

Ottelu on on-line peli, jossa pelataan vastustajan kanssa reaaliajassa.

Pelin voi alkaa painamalla 'Aloita avoin ottelu'- nappia ja sitten odottamalla, että vastustaja saapuu paikalle. Tai sitten painamalla aloitusnappulaa jonkun kohdalla, joka on laittanut itsensä valmiiksi ottelua varten.

Ottelussa on kuusi kysymystä. Kumpikin ottelija valitsee vuorollaan kysymyksen aiheen kolmesta tietokoneen antamasta aihealueesta.

Mikäli ottelu on kuuden kysymyksen jälkeen tasan, tulee jatkoaika, jossa aiheen valitsee kone. Jollei kolmaskaan jatkoaikakysymys tuo ratkaisua, on tulos tasapeli.

Ottelusivulla on myös mahdollisuus chatata muiden sivulla olevien kanssa.

Otteluiden pisteistä lasketaan kaksi listaa, yhteen tulevat kaikki pisteet ja toiseen kuluvan kuukauden aikana saadut pisteet.

Pistelasku tapahtuu seuraavasti:

· Vastustajalla enemmän pisteitä: 5 pistettä voitosta, 2 tasapelistä ja -1 tappiosta
· Vastustajalla vähemmän pisteitä: 3 pistettä voitosta, 0 tasapelistä ja -3 tappiosta
· Vastustajalla täsmälleen yhtä monta pistettä: 4 pistettä voitosta, 1 tasapelistä ja -2 tappiosta
· Keskeytynyt ottelu, jossa olet tappiolla ottelu -3 pistettä riippumatta vastustajan pistemäärästä.
· Ottelusta, joka päättyy 9-9, saavat molemmat ottelijat voittopisteet.

Ajoittaiset tekniset ongelmat kuuluvat verkkopelaamiseen, joten voimme vain valittaa...
Pistemäärä ei voi mennä alle nollan. Huom! Joka yö pisteistä vähennetään 0,5 % niiltä jotka ovat päivän aikana otelleet. Niiltä jotka eivät ole pelanneet päivän aikana on yöllinen vähennys 1%.
Vanhoilla meriiteillä ei siis elä listalla pitkään.
Pistevähennystä ei tehdä kuukausilistalta. Se nollaantuu aina kuukauden vaihtuessa.


Kuukausikisa

Kuukausikisan osallistujat saavat joka päivä yhden kysymyksen sähköpostiinsa. Kysymys vanhenee 7 päivässä, ellei siihen sitä ennen ole vastattu.

Kisasta lasketaan kuukauden taulukko. Muista, että kysymyksessä on leikki eikä mikään tiukkapipoinen kilpailu. Vastauksen etsiminen eri tavoin kun on sekä mahdollista, että tavallista. Kukin pelaaja saa itse päättää haluaako sen asian kanssa käyttää vaivaa, eikä siitä ole syytä sen enempää jupista.


TietoLiiga

Tietoliiga on sarjajärjestelmä, jossa osallistujat saavat kysymykset sähköpostiinsa. Kussakin ryhmässä on enintään 8 osallistujaa. Kaikki pelaavat toisiaan vastaan kerran.

Ykkösdivisioonan voittanut on kauden mestari. TietoLiiga toimii pyramidijärjestelmällä, joten ykkösdivisoonia on yksi ryhmä, kakkosdivisioonia kaksi ryhmää, kolmosdivisioonia neljä ryhmää jne. Jokaisen ryhmän kaksi parasta nousee seuraavalle divisioonatasolle, neljä vähiten pistettä saanutta (puolet ryhmästä) putoavat yhden tason.

Mikäli liigaottelussa pelaajilla on yhtä monta oikeaa vastausta ja aikaero vähemmän kuin 10 sekuntia, tulee ottelusta tasapeli. Jos aikaero on 10 sekuntia tai enemmän, nopeammin vastannut pelaaja on ottelun voittaja.

Ottelun aika alkaa, kun pelaaja painaa aloitusnappulaa ja kello ei käy vastauksen jälkeen, niin että jälkitekstit voi lukea rauhassa ennen seuraavaa kysymystä. Ottelun kysymyksiin on vastattava alussa annetun enimmäisajan puitteissa.
Luovutusvoitosta pelaajalle lasketaan 0 oikeaa vastausta ja maksimiaika.

Sarjaotteluissa voitosta saa kaksi ja tasapelistä yhden pisteen. Eniten pisteitä saanut voittaa ryhmän. Mikäli pisteet ovat tasan, ratkaisee oikeiden vastausten määrä. Jos nekin ovat tasan, on nopeamman ajan saanut ylempänä taulukossa. Jos sekin on tasan arpoo kone keskinäisen järjestyksen.

Erikoistapaukset joista saa vähemmän pisteitä: Jos voittaa ottelun saamatta yhtään oikeaa vastausta (vastustaja jättänyt luovutusvoiton tai vastannut 10 sekuntia hitaammin kaikki väärin), saa voitosta vain yhden pisteen. Jos molemmat ottelijat jättävät luovutusvoiton (siis eivät avaa kysymyksiä lainkaan) tuomitaan molemmat häviäjiksi, kumpikaan ei saa silloin pistettä.

Jäsen, jolla on kahtena peräkkäisenä kautena enemmän louvutettuja kuin pelattuja otteluita, poistetaan sarjasta automaattisesti.

Jäsenet voivat myös aloittaa omia tietoliigojaan, joihin kutsuvat haluamansa osallistujat ja valitsevat aiheet joista kysymykset tulevat. Useimmat muutkin säädot (aika, kysymsten määrä jne.) voi liigan hallinnoija tehdä mieleisekseen.


Perjantaikisa, Ryhmäkisa ja Lastenkisa

Perjantaikisa on kaikkien jäsenten pelattavissa perjantaisin. Ryhmäkisa on kaikkien jäsenten pelattavissa torstaisin. Lastenkisa on pelattavissa lauantaisin niille jotka kuluvana vuonna täyttävät 15 ja nuoremmille.

Kisoissa on 15 sattumanvaraisesti arvottua kysymystä. Jokainen kilpailija saa eri kysymykset. Kysymyksistä saa pisteitä niiden vaikeusasteen (jonka kone laskee automaattisesti) mukaan. Oikea vastaus vaikeaan kysymykseen antaa paljon pisteitä, mutta väärä vastaus siihen tuottaa vain vähän miinusta. Oikeasta vastauksesta helppoon kysymykseen ei saa paljoa pisteitä, mutta väärä vastaus helpossa kysymyksessä tuottaa monta miinusta.
Mikäli kahdella pelaajalla on sama pistemäärä, on nopeammin vastannut taulukossa korkeammalla. Kisan enimmäisaika on 3 minuuttia. Aika lasketaan vain kysymyksen aikana, joten kysymysten jälkitekstit voi lukea rauhassa.
Kisoista lasketaan taulukko, siitä ketkä saavat eniten oikein nopeimmin.
Lisäksi lasketaan maratontaulukko, johon viikon voittaja saa 30 pistettä, kakkonen 25, kolmonen 21 jne. Kaikki osallistuneet saavat taulukkoon yhden pisteen.

Ryhmäkisan maratontaulukko lasketaan vain ryhmistä, joissa kukin jäsen edustaa ikäänsä ja sukupuoltaan.


KukkulanKunkku

KukkulanKunkku on reaaliajassa tapahtuva moninpeli. Se alkaa määrättyinä kellonaikoina. Viikossa on kaksi kaikille avointa KukkulanKunkkua (pyhä ja ilta). Lisäksi viikossa on yksi KukkulanKunkku johon saavat osallistua vain naiset ja yksi johon saavat osallistua vain miehet.
Edellisen viikon voittaja aloittaa mestarina. Jollei hän ole paikalla arvotaan uusi mestari.

KukkulanKunkussa kymmenen kysymystä. Tietokone arpoo joka kysymykselle kolme aihetta, joista mestari valitsee yhden kaikkien vastattavaksi.

KukkulanKunkussa putoaa pelistä kun vastaa väärin yhteenkään kysymykseen. Pudonneet pelaajat voivat toki jatkaa pelin seuraamista ja vastaamista, mutta he ovat siinä vaiheessa katsojia (sekin on ihan kivaa).

Pelatessa (myös silloin kun on jäänyt katsojaksi) näkyy kysymysten välissä pelikenttä, jossa näkyy ketkä vastasivat oikein, ketkä väärin ja kuka on mestarina. Pelin ollessa käynnissä sen hetken mestari on aina taulukossa ylimpänä.

Se, joka on mestarina kymmenennellä kysymyksellä, on voittaja, riippumatta siitä, kuinka monta pääsi perille asti, tai kuinka monta passausta kukin on käyttänyt. Jollei kukaan pääse kymmenenteen kysymykseen, jää mestarin paikka auki.

Haastajilla on joka kierroksella kaksi vapaaostoa (passausta), jolloin heidän ei tarvitse vastata. Mestarilla on käytössään vain yksi vapaaosto (passaus), siitä lähtien kun hänet on mestariksi arvottu, riippumatta kuinka monta passausta hänellä oli sitä ennen. Tämä yksi passaus on koko hänen mestariajalleen, joten jos mestari on käyttänyt passauksen tällä viikolla, ei hänellä ensi viikolla enää ole uutta passausta, vaan hänen on vastattava oikein kaikkiin kysymyksiin mestarina pysyäkseen.

Jos mestari vastaa väärin, arvotaan uusi mestari jäljellä olevista pelaajista. Arpa on sattumanvarainen, eikä ota huomioon sitä, kuinka monta passausta kukin on käyttänyt.

Jos sama henkilö voittaa Kukkulan kolmasti peräkkäin, tulee hänestä SuurMestari ja kukkulan mestaruus menee arvontaan seuraavan viikon kisaan. Suurmestarikin saa toki arvontaan osallistua.

Neljän viimeisimmän pelikierroksen pelikentät ovat nähtävissä rekisteröityneille jäsenille. Vihreä tarkoittaa oikeaa vastausta, punainen väärää, sininen passausta. Kulloisenkin mestarin erottaa muista vaaleanpunainen ympyrän raja.

KukkulanKunkussa voittaja ei siis ratkea pelkällä tiedolla/taidolla, vaan siinä tarvitaan myös arpaonnea. Se tekee kisasta erityisen hauskan.


Haaste

Voit haastaa ystäviäsi sähköpostin avulla tietokisaan valitsemastasi aiheesta. Saman haasteen voi lähettää 1-10 henkilölle. Listan ykköseksi tulee se, jolla on eniten oikeita vastauksia. Jos oikeita on yhtä monta, on voittaja nopeammin vastannut. Haasteeseen voi vastata silloin kun siihen on aikaa. Hauskinta on toki, jos yksi tai useampi vastaavat samaan aikaan, tuolloin voi seurata muiden etenemistä reaaliajassa. Melkein kuin ottelussa tai KukkulanKunkussa.


Cupit

Cupit alkavat ryhmäpelillä, jossa on samat säännöt kuin liigaotteluissa.

Ryhmästä pääsee kaksi parasta loppupeleihin, joissa aina voittaja jatkaa ja häviäjä putoaa, kunnes mestari on selvillä. Tasapelejä ei tunneta, jos on yhtä monta oikeaa vastausta, nopeampi voittaa, riippumatta aikaeron suuruudesta. Mikäli aika on sekunnilleen sama, kone arpoo jatkajan seuraavan kierroksen kysymysten lähettämisen yhteydessä.

Kaikkille avoimia Cupeja ovat MestariCup (korkeintaan neljästi vuodessa) ja Kategoria mestaruudet (joka kuukausi neljän kategorian mestaruudet). Lisäksi järjestämme silloin tällöin LastenCupin, joka on tarkoitettu korkeintaan 15-vuotiaille ja kysymykset on valittu niin, että aiheet ovat erityisesti lapsia kiinnostavia.

Jäsenet voivat myös aloittaa omia Cupeja, joihin kutsuvat haluamansa osallistujat ja valitsevat haluamansa aiheet. Kaikkien osallistujien on rekisteröidyttävä visakisa.com:in jäseniksi.


Pikaluku

Pikaluku ei ole kilpailu, vaan pelkästään mahdollisuus yleissivistää ja/tai testata itseään. Pikaluvun jälkeen rekisteröityneet jäsenet voivat antaa kysymyssarjoille kommentteja ja arvosanoja.

Jäsenillä on mahdollisuus tehdä kysymyksiä myös omista aiheista. Käytä vasemman menyn valintaa 'Oma aihe', ja ala yleissivistää muita omilla kysymyksilläsi!


Hall of Fame-pisteet

Useimmista peleistä saa Hall of Fame-pisteitä, niille lasketaan taulukko erikseen. Hall of Fame pisteitä saa osallistumisesta joka kierroksella Perjantaikisaan, Lastenkisaan, KukkulanKunkkuun ja Ryhmkisaan. Otteluun osallistumisesta saa pisteen kerran kuussa, kuten TietoLiigastakin. Kuukausikisaan saa pisteen kun on vastannut oikein vähintään 20 kysymykseen kuussa ja MestariCupiin osallistumiseta silloin kun sellainen järjestetään.
Pelaajien itsensä järjestämistä kilpailuista ei Hall of Fame pisteitä saa.

Hall of Fame pisteitä saa joissain kilpailuissa myös menestyksestä. MestariCupissa lisäpisteitä tulee, jos pääsee jatkoon ryhmästään ja jos pääsee vähintään 16-osafinaaliin.
Kategoriamestaruuksissa voittaja saa Hall of Fame pisteitä.
TietoLiigassa joka ryhmän voittaja saa lisäpisteitä. Ykkösdivisioonassa lisäpisteitä saavat kaksi parasta.
Ottelussa kummankin listan 20 parasta kuukauden vaihtuessa saavat lisäpisteitä. Listojen kolme parasta saavat vielä yhden pisteen lisää sijoitustaan kohti.
KukkulanKunkussa voittaja saa kolme lisäpistettä, SuurMestariksi tulessaan neljä lisäpistettä. Muut ilman väärää vastausta perille asti päässeet saavat yhden lisäpisteen.
Ryhmäkisassa ylimääräisen pisteen saavat voittaneen ryhmän parhaat.
Perjantaikisassa ylimääräisen pisteen saavat yli nollan tulokseen yltäneet, paitsi jos he ovat käyttäneet maksimiajan tai eivät ole vastanneet kaikiin 15 kysymykseen.

Kuukausikisassa ei lisäpisteitä listasijoituksista saa.

Palkintoja ei jaeta myöskään Hall of Fame pisteissä menestymisestä.


Koti